9/01/2012

Ložiska - Zajímavé kousky stojící za pozornost



Většina z Vás už má zkušenosti se všemi možnými druhy ložisek, ať už se jedná o konkávy původem z USA, Itálie či Číny, Centracy či obyčejná flat ložiska, a proto je zbytečné o nich psát něco dalšího. Zde bych chtěl spíše upozornit na u nás méně známá ložiska, která si ovšem díky svým výborným kvalitám zaslouží Vaší pozornost.


One Drop – 10-ti kuličkové


Z dnešního výběru v našich končinách nejznámější, přeci jen se jedná o standardně dodávané ložisko ve skoro všech One Dropech( výjimkou budiž Caferacer, budget model, u kterého se šetřilo kde se dalo).

Jedná se o rovné ( flat ) ložisko velmi vysoké kvality, které díky 10-ti kuličkám a vysoké přesnosti zpracování nabízí extrémně tiché a hladké točení. Ať už suché či lehce nalubrikované, nabízí velmi dlouhý spin time, dostatečný pro sebedelší komba. Dle zkušeností z diskuzních fór, lehce namazané One Drop ložisko má extrémně dlouhou životnost v porovnání s ostatními flat ložisky. Vyrobeno z nerezové oceli, dostupné pouze ve velikosti C.


One-Drop-YoYos-10-Ball-Bearing-2
Z osobní zkušenosti jsem u One Drop ložisek vysledoval nutnost určitého kratšího “zaběhnutí”, z počátku se může čas od času ozvat podivný skřek,  po pár desítkách minut ale ložisko dosáhne ideálních vlastností a nic nebrání spokojenému užívání.

Dle mého názoru ( se kterým by souhlasilo i množství dalších recenzentů a velká část světové yo-yo komunity) se jedná o suverénně nejlepší flat ložisko na současném trhu, pokud patříte mezi fandy flat ložisek, nic jiného nemá smysl hledat.

Terrapin X

 

mxt-nD3_ZqrzSFarkQiGeTQ

Ložisko vyráběné v USA, těšící se extrémně velké oblibě na Yoyoexpert foru.
Jedná se o centrující ložisko, i když je toho docíleno poněkud neobvyklým způsobem – Ložisko vypadá jako flat, ovšem uprostřed se nachází velmi mělká drážka, jenž se stará o udržování stringu uprostřed. Záměrem bylo docílit centrace stringu, aniž by docházelo k nežádoucímu vrstvení více stringů, jako se stává u konkávních ložisek. Nejedná se ale o příliš spolehlivé řešení, string se vycentruje pouze tak v 70% hodů, navíc z prohlubně velmi snadno vyskočí uprostřed komba.
Na obrázku je Terrapin vlevo, drážka není skoro vidět.

Oproti předchozím ložiskům je Terrapin pořádně hlučné, ani nenabízí extrémně hladký chod, to ale vynahrazuje naprosto ďábelským spin timem. Pouhým roztočením prsty se dá dosáhnout přes minutu dlouhé točení se ložiska, yo-yo se s takovým ložiskem stává nezastavitelným strojem, poskytující dostatek času opravdu na cokoliv.
Ložiska Terrapin se nedoporučují čistit či na ně používat různé olejíčky, už z výroby jsou totiž uvnitř ošetřeny speciálním práškem, jenž nahrazuje funkci lubrikace.
Jednu dobu byly k dostání na yoyozu, ale v současnosti je lze zakoupit pouze přímo od výrobce přes Ebay, či přímým kontaktem přes Facebook. Základní verze vyjde na 200 korun i s poštovným, keramická pak na dvojnásobek. Dostupné ve všech velikostech.

Haný – Konkávní 10-ti kuličkové

Ložisko pocházející z Číny, u nás prodávané firmou Haný za cenu 149 Kč. Velikost C.

hany

Na rozdíl od ostatních čínských konkáv na českém trhu vyráběných z pochromované oceli je zde použita ocel nerezová. Ložisko tedy i po delším čase nejeví známky rezavění či oxidace, což je velkým problémem u konkurenčních čínských ložisek.

Oproti jiným čínským ložiskům se zde navíc setkáváme s 10-ti kuličkovým ložiskem, jenž nabízí tišší, hladší a z mé zkušenosti i delší spin.

Pokud hledáte kvalitní a lehce dostupné konkávní ložisko, to od Haný se za 150 korun jeví jako mnohem lepší volba než jakákoliv čínská konkurence. Velmi dobře obstojí i v porovnání s konkávou od Dif-E-yo, ve všech vlastnostech je plně srovnatelné, ale za poloviční cenu.
Pozn.: Nejspíše totožná ložiska v Evropě prodává Yoyoraven, jen si na ně nechávají přidělat své iniciály. A poté zvednou cenu na 250 Kč.

Podobná ložiska je možné nalézt i v množství čínských yo-yích, kupříkladu v modelech od Yoyofficeru či Top-yo.


Twisted Stringz – Trifecta

293773_438138552893382_225645869_n
Americká firma Twisted Stringz, jak už název napovídá, se zaměřuje hlavně na tvorbu prémiových stringů, ložisko Trifecta je jejich velkou novinkou, jenž získává čím dál tím více na popularitě.

Zjednodušeně se jedná o pouhé zkombinování již používaných technik, od Dif-E-yo se převzal konkávní tvar, od Crucial drážka a od One Dropu 10-ti kuličková konstrukce. Výsledkem je jednoduše excelentní ložisko nejvyšší kvality a můj současný favorit.
V porovnání s 10-ti kuličkovými od Hany nabízí Trifecta tiší (ale ne až tak tichý jako One Drop) a delší spin a díky výrobě v USA se dá očekávat i vetší spolehlivost a výdrž.
IMG_0053
Dostupné na Slušném za 420 Kč. Nerezová ocel, velikost C,
Výrobou Trifecta ložisek si firma Twisted Stringz znepřátelila slušné množství lidí v americké yo-yo komunitě. Crucial už nějakou dobu prodává konkávní ložiska s drážkou( u nás je najdete v yo-yích Werrd) a v krátkodobém plánu byla i varianta s deseti kuličkami. A pak najednou přijde Twisted, firma které s ložisky nikdy neměla nic společného a vyrobí přesně to samé na čem Crucial dělal už nějaký čas. Spousta lidí to tedy pokládá za obyčejnou krádež cizího nápadu.





Žádné komentáře:

Okomentovat