9/30/2012

Syn 2012

Na slovenské mistrovství v yoyu se vydalo hned několik pražských výprav. Dodávka ze Slušného se mnou na palubě, auta s Barely teamem a s bandou floutků, nějací odvážlivci cestovali předraženým vlakem. Cesta byla dlouhá a nudná, aspoň jsem se bavil sledováním kentarova skillu v japonských hrách, které mi nedávaly žádný smysl.

V Blavě jsme se okolo jedenácté ubytovali ve velmi příjemném hostelu s vlastním barem točícím Plzeň. Večer probíhal poklidně, okolo třetí to zalomili i poslední kaliči, ze kterých ale nebyl příliš nadšený nás Amsterdamský spolubydlící. Ale když je vám lehce přes padesát a zrovna cestujete po celé Evropě, tak z party opilých Čechů nikdy moc u vytržení nebudete :)

Ráno se ne každému chtělo vstávat, takový Hank se na to rovnou vykašlal a pěkně si přispal. Poté už stačilo pořešit drobnosti jako hygienu( a to nejde moc rychle, když jednu ze dvou koupelen v celém hostelu zaberou kluci s neodkladnou potřebou si fénovat vlasy!!) či nalezení ztracených klíčů od dodávky.

Cesta po pusté Bratislavě nám pěkně nastínila jak to asi vypadalo za komančů, nakonec jsme ale objevili známky civilizace a pak i taneční studio kde se SYN odehrával.

Studio byla pěkná moderní budova nabízející skvěle osvětlené podium a příjemné prostrědí, potěšil i bar s občerstvením.  Poněkud mě překvapila menší kapacita studia, ale na konec to stačilo, protože se ukázalo, že na Slovenské mistrovství chodí méně lidí než na průměrný český contest.
Jediné co bych vytkl místu konání bylo špatné větrání a dost fórové prohýbající se dřevěné podium, které nakonec neuneslo závěrečná skupinová fota a oslavování a prasklo.

Teď už ale k freestylům. Videa najdete na Yo-yo.huyoyo.sk a na Slušném.

U středně pokročilých se vyskytl už klasický problém, závodníci byli tak zděšení z lehoučkého tricklistu, že se raději rovnou vydali do pokročilých, kde byly naprosto bez šance. Do středně se tak přihlásilo jen 6 lidí, tedy trick list se stejně přeskočil a šlo se rovnou na 1,5 minutové freestyly.

V Pro kategorii se v minutových freestylech předvedlo skoro 50 lidí, ale postoupit jich mohlo jen 10. Snad všichni favoriti zvládli postoupit, z prvního místa se mohl prozatím radovat Jano Hlinka, největší kandidát na mistrovský titul.

Pak přišel čas méně populárních divizí 4A a 5A. Naštěstí se v obou případech našel dostatečný počet závodníků, tady mohli být vyhĺášeni mistři Slovenska, kteří budou seedováni do finále mistrovství světa. Ve 4A zvítězil se slušným náskokem Alex Lipka, i přes spoustu chyb a viditelnost nervozitu. 5A jasně ovládl Janko Hlinka s jeho klikacím, ale nezajímavým stylem.

Pak přišel čas 1A openu s 23 účastníky, tedy spíše české divize se třemi Maďary navíc. Byla to nejspíš poslední možnost na porovnání české špičky před naším mistrovstvím. Většina freestylů se dost podařila a ke shlédnutí byly výkony na vysoké úrovni.

Mě se podařil zatím můj největší úspěch, když jsem jel pěkně v klidu a výsledkem bylo jedenácté místo.

Na desátém místě skončil Matouš Tomeš, čímž pěkně navázal na své osmé místo ze Slyzu a stále tak ukazuje, že patří mezi nejnadějnější yoyery z mladší generace.
Jirka Zavadil nedokázal navázat na své první místo ze Slyzu, dost chyboval a to ho srazilo až na devátou pozici.
Axl předvedl moc pěkný freestyle, bohužel jeho styl, který se mě osobně velmi líbí, nějak nepřeje vyšším umístěním, zde byl až osmý.
Sedmý skončil Vilmos Zoltán Kiss, který jel na virální Gangnam style. Bohužel výběrem hudby zábavnost jeho vystoupení končila, dál to byl už jen klasický zamračený Vilmos, opravdu promarněná šance. Předvedl svojí sestavu z mistrovství světa, zvládl to docela čistě, ale na špičku to nestačilo, ikdyž dle něj měl být nejhůře pátý a s výsledky moc spokojený nebyl.

Robik, Peťan i Kuba Rakovec předvedli skvělé freestyly jen s pár chybičkami, bohužel na ně zbylo 4 až 6 místo. Pokud předvedou stejný výkon i na republice, mají určitě šanci i na vítězství.

Třetí místo bral vyspeedovaný Maďar Linzenbold Akos, druhý skončil Vašhek, který nebyl ze svého freestylu moc nadšený. Ale věřím že do republiky to vypiluje a určitě se pokusí získat titul.

Zasloužené vítězství získal Tomáš Bubák, jenž předvedl super freestyle s pěkným využitím hudby, ani pár chyb nevadilo. Pochvalu si určitě zasluhuje i díky tomu, že skončil freestyle přesně po dvou minutách, ikdyž DJ zaspal a nechal hudbu hrát o pár vteřin déle. Vypadá to, že před mistrovstvím Tomáš zlepšuje svou letošní formu a obhajoba titulu vypadá nadějně.


Slovenské finále v 1a mělo jasné favority, předpokládal se souboj mezi obhajujícím Galbavým a velkou nadějí Hlinkou. výsledek byl ale nakonec velmi těsný a mezi prvním a čtvrtým byl odstup menší než jeden bod.

Na třetím místě skončil Galbavý, který freestyle pojmul až příliš zběsile a ikdyž jel opravdu rychle a měl spoustu kliků, srazilo ho velké množství chyb.

Druhý byl dvojnásobný mistr Slovenska Matio, jasně nejstarší soutěžící v 1A. Jel čistěji s menším množstvím chyb a freestyle zakončil úžasnou sbírkou picture triků.

V tenhle moment už běžela spousta lidí gratulovat Hlinkovi k vítězství, ale pak pro ně přišel šok, když byl vítězem ohlášen Matro. Ten postupoval z nižších příček, ale na rozdíl od ostatních předvedl pomalejší a extrémně čistý freestyle, k vítězství mu určitě pomohlo i skvělé perfo. Vítězství jsem mu opravdu přál.

Zklamaný Hlinka tedy skončil až čtvrtý a spoustě lidí to přijde nespravedlivé, pro ně byl jasným vítězem. Hlinka jede pekelně rychlý a čistě klikací styl, ale ztrácí na průměrném perfu a nějakou velkou originalitu či různorodost také nenabízí. Zde navíc přidal i dost chyb. Jeho styl je maximálně přizpůsobený současnému bodovacímu systému a jde jasně za vítězstvím, ale osobně mi to přijde jako velká nuda.

Po akci jsem se přesunuli na afterparty konající se v opravdu pěkné restauraci, což byla velmi příjemná změna oproti klasickým klubům - příjemné prostředí, normální světlo a hlavně to neničí sluch. Bohužel mnoho lidí si sedlo jen na jedno pivo/kofolu a pak hned zmizelo.

Cesta do Prahy byla už jen konstantní nuda prokládaná spánkem, zde moc děkuji Kubovy za ochotu řídit přes noc a Axlovi za udržování řidiče vzhůru.

A už jen pár vět závěrem.

- co se týče komunity, na Slovensku chodí na contesty výrazně méně dívek a průměrný věk yo-yerů mi přijde nižší než u nás. Zato jich výrazně víc kouří.

- na Slovensku bylo naprosto mrtvé publikum, skoro žádné povzbuzování a mizerná atmosféra.

- škoda že nebyla kategorie X-open, ve které by se našlo několik zkušených lidí na 3A, 5A i 2A

- moc se mi líbily trika ve stylu Trona a jednu už mi leží ve skříni.

- i přes prohibici v Čechách snad nikdo z naší výpravy tvrdý alkohol moc nepopíjel ani si nevezl flašku domů

- Slušný na Slovensku dotáhl spoustu Clywů a Turnově pointu, yo-yí která tam nikde nekoupíte, ale prodalo se jich jen pár, osobně jsem čekal mnohem větší zájem. Ale nevím zda na Slovensku nechybí hype či spíše peníze.

- chci moc poděkovat všem organizátorům za bezproblémový průběh contestu, všechno jelo bez nějakého zbytečného zdržování.


Žádné komentáře:

Okomentovat