10/03/2012

UPDATE 11:10: Heath Vizier - svině a podvodník aneb konec Vs. Newton

Vs. Newton Yoyo concepts asi některým lidem v České Republice nic neříká, ale jedná se o malého amerického výrobce yo-yí, o všechno se staral jediný člověk, Heath Vizier. Jejich yo-ya jsem nikdy nezkusil, ale na US forech jsou hrozně chválené a extrémně vyhypované, ale o ty tady ani moc nejde.

Před dvěma roky Heat rozjel na Yoyoexpert foru akci, při níž lidé mohli darovat yo-ya, která se poslali na anodizaci a poté se dražili na Ebay. Všechny vybrané peníze poté měly být darovány Americké nadaci na boj s rakovinou. Vznešený cíl, dobrý nápad. Našlo se mnoho dárců, pár yo-yí přidal i Heath za Vs. Newton a yo-ya se dobře prodávala, některá se prodala za opravdu vysoké ceny( 300$+).

Dohromady se vybralo cca 4300$, z toho asi nějaký poplatek Ebay, ale to je jedno, pořád přes 3000$ mělo jít charitě.

Za poslední rok se začalo množit množství dotazů na Heatha, jak to teda vypadá, jestli peníze poslal a podobně. Ještě do pondělí před dvěma dny Heath tvrdil že odeslal první půlku částky na konto nadace, že prý jen ztratil potvrzení. To bylo samozřejmě podezřelé, protože to potvrzení se normálně zasílá v emailu, ale ikdyby ten třeba smazal, není problém nadaci zavolat a ta pošle nové potvrzení.

Včera konečně došlo k odhalení pravdy - Heath nikdy žádné peníze neposlal, celé 4000$ si NECHAL!! Až po tlaku komunity včera poslal nadaci prvních 1150$, které si ale musel půjčit! A stále dluží nadaci cca 3000$!!


Tedy výsledkem je naprosto zničená reputace Vs. Newtonu, nikdo už od nich nic nekoupí, tedy pokud vůbec najde tu drzost znova yo-ya vyrábět. Navíc se začínají chystat i právní kroky proti Heathovi, přeci jen se jedná o ukradené 3000$ pod falešným slibem příspěvku na nadaci. Holt svině a podvodníci jsou i v yo-yo komunitě.


Doplnění:
Heath i v jiných ohledech nepatřil mezi úplně poctivé lidi, je známo mnoho případů při prodeji bazarových yo-yí, kdy posílal se zpožděním, yo-ya v horším než popsaném stavu, či je neposlal vůbec. Normální člověk by za to dostal kompletní ban už asi 10x, ale protože zde se jednalo o oblíbeného výrobce vyhypované značky, tak mu to procházelo.


Update 11.10.


Heath o víkendu dostal půjčku a před dvěma dny poslal zbývajících 3150 dolarů na charitu, tedy tento problém je alespoň v oblasti peněz vyřešen.

Vypadá to, že ty peníze neukradl kvůli nějakým osobním dluhům které musel nutně splácet nebo podobnému problému. On si za ně kupoval zbraně na Laser Tag, rozšiřoval svojí sbírku Yoyorecreationů a vyráběl za ně prototypy yo-yí.

Na povrch ale vyplouvají další problémy.

Před  nějakou dobou se prodával run Battosaiů, z nějž měli také jít peníze na charitu. Nikoho asi nepřekvapí, že peníze nikam neodešli a Heath tak dluží další charitě asi 500 USD. Prý nahodí spoustu osobních věcí( část z nich nejspíše nakoupených za ukradené peníze na charitu ) na ebay a doufá že se mu podaří vybrat potřebné peníze.

Heath stále dluží velké množství yo-yí z bazarových prodejů, mnoho cen pro vítěze contestů a nějaká yo-ya, co u něj byla na opravě.

K situaci se skvěle postavilo Yoyoskills, které rozjelo vlastní akci pro podporu charit. Vše je řešeno přes dotační systém na ebay, teda žádná krádež peněz nehrozí. http://www.yoyoskills.com/?p=11931
Bohužel to ale vypadá, že lidi jsou teď znechuceni událostmi s Heathem a do této akce se zatím moc nezapojují.


Překvapuje mě, že i v této situaci se najdou lidí schopní Heatha částečně bránit příspěvky ve stylu: "Koukněte jak je to super chlapík, vždyť ty peníze všechny vrací, okamžitě mu pojďte všichni všechno odpustit a buďme s ním kamarádi. Chudák má teďka problémy, je mi ho líto." 
Prostě když se dostatečně dlouho tváříte jako pohodový chlapík, nějací blbci vám odpustí i krádež pár tisíc dolarů.









2 komentáře:

  1. Teď je ta perfektní ironie že na tom YOYOSKILLS v té aukci je jedno yoyo od VS. Newton :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ty yo-ya jsou tam dokonce 4. Jedná se o 4 kousky, které dostaly různí vyhlášení američtí moddeři od VS newtona měly také být v akci pro charitu, ale nikdy na ně nedošlo. Teď je získalo yoyoskills a tak se rozhodlo naplnit jejich původní účel.

    OdpovědětVymazat