5/06/2012

Nákup v zahraničí: Proč, kde, jak?

Žijeme v 21. století, v době internetu, Evropské unie, kreditních karet a paypalu, a díky těmto vymoženostem je nakupování z ciziny bezpečné, rychlé a velmi pohodlné. Ovšem stále existují lidé kteří se v tom nevyznají, či se dokonce takových nákupů vysloveně bojí, doufám že pro ně bude následující článek prospěšný.

Proč nakupovat z ciziny?

České obchody nabízejí yoya za velmi příznivé ceny, tedy idea že nákupem v zahraničí ušetříte je bláhová. Pokud už něco levnějšího najdete, rozdíl bude většinou zanedbatelný a málokdy bude větší než 200 korun. Občas se dá narazit na nějakou výprodejovou slevu, ale ty nejsou příliš časté a navíc se většinou jedná o neoblíbená a tedy špatně prodejná yoya.
Tedy yoya v Čechách dostupná nemá smysl hledat v zahraničí, raději podpořte svůj oblíbený místní shop.

Do zahraničí se vyplatí podívat pokud chcete kupovat něco u nás nedostupného( ať už nějakou menší značku či čínské výtvory) či dlouhodobě vyprodaného. Nebo pokud jste nedočkavci a dva až tři týdny, než to naskladní místní obchody, je pro vás nepředstavitelné čekání.


Kde nakupovat?





Doporučuji se držet evropských obchodů, u nichž nebudete muset řešit vysoké poštovné ani DPH na celnici a balíček přijde někdy rychleji než to zvládne česká pošta z jednoho konce Prahy na druhý :) Z většiny evropských zemí zásilka dojde do tří dnů, pouze pokud zvolíte nějaké hrozně levné poštovné, může se to protáhnout na týden.

Yoyoz.co.uk - v současnosti jeden z nejlepších evropských obchodů. Naskladňuje i nové menší značky( G Squared, Spin dynamics, Toxic), yoya má často jako úplně první v Evropě, bohužel bere jen menší zásoby a často vyprodá novinky do pár hodin, tedy je nutnost pravidelně hlídat. Poštovné je okolo 200 korun, sledovatelná first class Královská pošta.

Throw-yoyo.co.uk - Bere spíše jen nejpopulárnější yoya(Clyw, One Drop, Something) a pak kupu Ruských/ Čínských Aero-yo. Poštovné okolo 200 korun.

Euro-yo - také britský shop, v poslední měsících méně aktivní, hodně se zaměřuje na originální čínská yoya a různé zajímavosti. Poštovné zase okolo 200 Kč.

Yoyoraven- maďarský obchod, menší nabídka zaměřující se na One Drop a C3, občas ale opravdu unikátní kousek(Recrev, Anti-Yo). Poštovné cca 200 Kč, za sledování( které ale nemusí vždy fungovat) si musíte doplatit.

La tienda del yoyo - Španělský obchod, velmi široký sortiment, ale často naskladňují věci výrazně později než konkurence. Poštovné dle váhy balíčku, od 120 korun výše.






Opravdu doporučuji vyhnout se nakupování z Ameriky či Asie. Poštovné se v takovém případě pohybuje v rozmezí 300 až 900 korun, doba doručení záleží na druhu dopravce. Kurýrní UPS to zvládne za 3 dny, ale taky si za to řádně připlatíte. Standardní USPS( americká pošta) vyjde levněji, ale doručení očekávejte nejdříve za dva týdny, spíše ještě déle. A zásilka pak navíc může několik následujících dní ležet na celnici.

Hlavní problém nastane na celnici, kde doplatíte DPH a pokud cena zásilky překročí 150 euro, tak i clo. Celkově počítejte i s poplatky navýšení ceny zásilky o cca 25%, pozor že DPH a clo platíte i za poštovné.

Pokud jste ochotní všechny tyto nevýhody překonat, tak se vám nabízí hned několik excelentních obchodů. Ať už se podíváte na Yoyoexpert, Yoyorewind či 28Spin, setkáte se s obrovskou nabídkou a najdete tam cokoliv po čem zatoužíte.

Nabízí se i možnost nakupovat přímo od výrobců, u nichž se dá občas usmlouvat výhodnější poštovné. Vlastní obchod má Toxic, YoYostrigLab, G Squared, Clyw a mnozí další.




Poslední skupinu obchodů najdeme v Číně. Tady se dá buď nakupovat od různě velkých přeprodejců, jenž nabízí velký rozptyl zboží, od malých drobností až po padělky telefonů, či najít nějakého prodejce na alibabě a podobných stránkách.
V Číně se dá najít mnoho nových inovativních značek(Yoyo Aparment, King-yo), velké značky Aoda a Auldey a pak také bohužel bandu hajzlů kopírujících všechno na co jim padne zrak( qixia ).
Čínské shopy většinou nabízí poštovné zdarma, ale někdy je možné si třeba za 2 $ přikoupit sledování a to se myslím vcelku vyplatí. Doba doručení se pohybuje okolo tří týdnů.
Zde se nemusíte obávat celníků, těm je kovová hračka z Číny naprosto ukradená, pozor bych si dal jen u větších zásilek( 5 a více yo-yí), tady už můžou dělat problémy. Nezapomínejte že navíc do limitu 22 euro se DPH ani clo neplatí, tedy levnější yoya projdou úplně bez problémů.


Jak nakupovat?

Objednávka na zahraničním eshopu je stejně jednoduchá jak na tom českém. Většinou budete objednávat na webu v anglickém jazyce, tedy většina lidí si s tím poradí bez nejmenších problémů, v nouzi největší pomůže Google překladač.


Odlišné je to s platbou, na zastaralou a nepraktickou dobírku rovnou zapomeňte, na tu si v cizině objednáte maximálně pizzu, většinou budete platit rovnou kartou či přes paypal. Kartou doporučuji platit jen u zavedených evropských, amerických a japonských prodejců, u neznámého prodejce a v Číně NIKDY!!! U karty musíte mít ve své bance povolené internetové platby a dostatečně nastavený limit.


Nejbezpečnější je platba přes paypal. Platba je vysledovatelná a pokud se někde něco pokazí, paypal se vždy pokouší co nejvíce pomoci kupujícímu a vrací peníze zpět na účet.
Založení i zpravování Paypalu je velmi jednoduché, více informací najdete zde.


Občas se může vyskytnout prodejce požadující poslání peněz z vašeho bankovního účtu na ten jeho, tuto metodu příliš nedoporučuji z důvodu extrémně vysokých poplatků při převodu do zahraničí a kvůli nulové záruce, že prodávající splní svou část dohody.



Na čínských eshopech se můžete setkat s platbou přes Western Union a té se vyhněte za každou cenu. Takto poslané peníze jsou naprosto nevystopovatelné a vy nemáte žádné záruky že od prodejce ještě někdy uslyšíte.


Doufám že tento článek někomu pomůže, jakékoliv případné dotazy rád zodpovím buď v komentářích či na facebook profilu blogu.

Žádné komentáře:

Okomentovat