5/27/2012

Recenze: Albatross by G Squared yo-yo

G Squared yoyos je mladá, velmi malá značka z USA, za níž stojí Brett Grimes a Jacob Gross, které můžete znát z tutoriálů na stránce High speed yoyo. Právě při jednom natáčení vznikl nápad na vlastní yo-yo a zanedlouho poté spatřil světlo světa Albatross.

Jako mnoho ostatních amerických či kanadských firem(Clyw, Anti-yo, Toxic), i G Squared vložilo výrobu svého yo-ya do rukou One Dropu, čímž si zajistilo naprosto excelentní kvalitu výroby s nulovým vibem.


Parametry

Průměr 56 mm
Šířka 43,64 mm
Gap 4,34 mm
Váha 65 g
Ložisko One Drop 10 ball 
Response Transparentní silikon 


Konstrukce

Při volbě tvaru se příliš neexperimentovalo, jednoduchý zaoblený butterfly je mezi současnými extrémními V a H shapy příjemným závanem starších dob. Jedinou zvláštností je malý schod před gapem, jenž slouží jako malé rozšíření yo-ya a hlavně omezuje kontakt mezi stringem a stěnami.
Albatross se velmi příjemně se drží, tvar je dostatečně otevřený pro jisté přistání na stringu a při grindech je přechod z prstu na ruky bezproblémový.



Zajímavější je pohled z boku. Kromě klasického vystouplého okraje pro thumb grindy hlavně zaujme druhý zátěžový kroužek umístěný přibližně uprostřed yo-ya. V době kdy se každý výrobce pokouší posunou veškerou váhu na okraj yo-ya, G Squared místo toho volí vyváženější rozložení zajišťující unikátnější feel a větší stabilitu.
Prostředek je řešen podobným způsobem jako u Darksonicu od C3, lze tedy s yo-yem provádět horizontální grindy.

Co se rozměrů týče, Albatross odpovídá současným trendům pro contestová yo-ya, tedy mohutný, široký fullsize. Gap patří mezi ty užší, ale i tak bezproblémů zvládá více vrstev provázku najednou a bindy jsou ideálně ostré.

Povrchová úprava zvaná "Gruntbull blasted", kterou najdeme i například na Clywech, je velmi hladká, lesklá a dobrá na grindy. Yo-yo se prodává ve velkém množství různých splashí a acid washů, jednobarevné se prozatím nevyrábějí.





Použité ložisko je od One Dropu, ploché s deseti kuličkami a dle mne se jedná o nejlepší rovné ložisko v yoyo světe. Po lehkém namazání je velmi tiché, točí se plynule a dlouho a díky špičkovým materiálům má velmi dlouhou životnost.


Jako návratový systém je použit tranparentní silikon, bohužel jsem se setkal se stejným problémem jako u yo-yí značky Werrd. Silikon vydržel v perfektním stavu pouze krátkou dobu, poté bindy začaly trochu prokluzovat. Osobně jsem raději silikon nahradil Flow Groove pady od One Dropu a ikdyž nevyplní úplně celou drážku, v yo-yu slouží mnohem lépe. Ještě lepší možností je použít Snow Tiry od Clywu, které by sem měly pasovat ideálně.


A jak se s ním yoyuje?

65 gramů a velmi dobré rozložení váhy poskytuje velkou universálnost co se týče stylu. Pomalejší yo-yování je klidné, yo-yo nikdy nepředbíhá yo-yera, ale poté stačí trochu přitlačit a z Albatrosse se stane pořádný rychlík. Váhu se podařilo skvěle vyladit, nepůsobí příliš lehce ani těžce, ale přitom s dostatečnou autoritou. 



Spin time sice nedosahuje na extrémní hodnoty CODU2 či Berserka, ale bezproblému se vyrovná třeba takovému Chiefu, tedy pro naprostou většinu komb naprosto dostatečné. Naprosto excelentní je ovšem stabilita, s yo-yem se dá dělat cokoliv a přitom se nikdy nezačne naklánět.
Albatross se hodí snad pro všechny typy tricků, při suicidech se smyčky dobře rozevírají, perfektních regenerací se může provést několik za sebou i horizontál není žádným problémem.


Albatross hlavně ale zapůsobí svým unikátním feelem, který má blízko ke Clywům či SPYY, ale i tak se od nich výrazně liší. Yo-yování je s ním opravdu zábava, přizpůsobí se spoustě stylů a navíc k tomu dokáže podávat i špičkové výkony při soutěžích.



Tady je mé promo video k Albatrossu.

Shrnutí

Klasický tvar, skvělá váha a feel a pokud vynecháme ne úplně ideální response, tak prostě bezchybné yo-yo. Na contesty sice jde najít ještě o kousek dokonalejší yo-yo, ale to nenabídne kombinaci vynikající playability s příjemným feelem. Na to, že se jedná o první yo-yo výrobce, je to velký úspěch.
Pro mě osobně patří Albatross do mých TOP 3 yo-yí.


Kde koupit?


V Evropě má pár zbylých na skladě Yoyoz, pokud ale toužíte po zajímavějších barvách podívejte se přímo do shopu G Squared nebo na High speed yoyo. Cena za tento kousek je 110 USD.


Co se chystá?

G Squared už pracuje s prototypy nového yo-ya pojmenovaného Nessie. S ním se vypraví do úplně jiných vod, od kulatého butterfly z Albatrosse přeskočí na opravdu extrémní H-Shape, zatím ale nejsou žádné další podrobnosti







Žádné komentáře:

Okomentovat