5/21/2012

Žonglpárty 2012

Předevčírem proběhl další yo-yo contest, tentokrát v rámci festivalu Žonglpárty. Osobně jsem se předchozího ročníku festivalu nezúčastnil a přesně jsem nevěděl co mám očekávat, ale nakonec to byla příjemná akce. Bylo k vyzkoušení opravdu pěkné množství disciplín, od žonglování přes frisbee a mílové boty až po slackline. Trochu slabší mi přišla návštěvnost, zvlášť když vezmu v potaz opravdu nádherné počasí a začátek hokeje až v půl šesté. A dojem opravdu kazily vyloženě pouťové stánky s perníky a levnými hračkami.



V yo-yu se soutěžilo ve dvou kategoriích, v Trick Ladderu a Freestylu na jeden a půl minuty. Ceny a diplomy byly připravené pro úplně všechny soutěžící a ikdyž se jednalo třeba jen o drobnost, vždy je příjemné si něco za svou snahu odnést. Pro top 3 pak byly připravené i pěkné poháry.



Trick Ladderu se zúčastnilo 8 soutěžících, ovšem někteří z nich se triky učili teprve hodinku před začátkem contestu a za svou odvahu si určitě zaslouží pořádné uznání. Nejjistěji triky nasázel a s bezpečným náskokem zvítězil Seva Golovin.



Freestyle byl otevřen pro všechny styly a úrovně yo-yerů. Mezi 45 soutěžícími chyběla pouze naprostá česká špička(Ta se naskládala do poroty), jinak zde bylo k vidění mnoho velmi zkušených yo-yerů. Proti nim své schopnosti přišlo předvést i kvantum středně pokročilých.
Naprostá většina soutěžících vsadila na 1A, z ostatních stylů bylo k zahlédnutí pouze 4A a to navíc jen na pár vteřin. Osvěžení alespoň přinesli dva káčaři, kteří neváhali přicestovat až z Moravského Krumlova. Všechna vystoupení se natáčela a v blízké době budou ke shlédnutí.

Vítězství po velmi povedeném freestylu vybojoval rychle se zlepšující Honza Paprštejn a myslím si, že od něj můžeme čekat mnoho dalších pěkných umístění. Ve velmi těsném závěsu(rozdíl pouhých 0.12) skončil Viktor Myškovský, jehož vynikající sestavu bohužel pokazilo pár chybiček, třetí místo pak vybojoval čerstvý vítěz středně pokročilé kategorie z Crank Itu, Pavel Dietrich. A autorovi tohoto blogu se freestyle vcelku povedl a uzurpoval krásné čtvrté místo :)


Další fotky najdete zde v galerii


Pár poznatků závěrem


Na konci článků o contestech budu uvádět pár poznatků a byl bych rád, kdyby se o nich rozproudila aspoň krátká diskuze buď zde v komentářích či na Facebok profilu tohoto Blogu.

- Atmosféra v průběhu dne dost pokulhávala. Na první část freestylů přišlo slušné množství lidí, ovšem jejich odezva, ale i odezva yo-yerů byla velmi smutná. Poté se ukázala neatraktivita yo-yování pro obecný lid, protože během krátké desetiminutové pauzy se všichni diváci vypařili a nikdo se nevrátil. Na druhou půlku se tedy dostavilo jen pár yo-yerů, kteří přílišné nadšení neukázali. Co do atmosféry, se určitě jednal o nejhorší contest na jakém jsem byl.

- Nějaké originalita ve výběru hudby by také neškodila. Chápu že spousta ze soutěžících má extrémně omezený hudební rozhled, ale i v mizerném Dubstepu či Hip-Hopu se dají najít originální písničky. Takto se holt na každé soutěži opakují ty stejné, už extrémně provařené písničky a nejhorší je, když si stejnou písničku vybere přes 6 lidí!!!

- Krádeže - je to už provařené téma, ale snad na každém contestu se poslední dobou něco ztrácí. Jestli to takhle bude pokračovat, tak shopy už nebudou nabízet yo-ya na vyzkoušení a pokud někoho poprosíte o zapůjčení yo-ya, můžete se setkat s velmi ošklivou negativní odpovědí.

- Když si můžete vybrat cenu, proč zvolíte nepoužitelný "voděodolný" obal na mobil místo pěkného dřevěného yo-ya? 90% soutěžících podle mě nikdy na vodáckém výletu nebylo(a nikde jinde se podobný obal nepoužívá) a navíc ten rozdávaný obal měl do pořádného obalu velmi daleko. Oproti tomu dřevěné yo-yo jednoduše předěláte na fixed axle, je s ním kupa zábavy a poslouží jako upomínkový předmět výrazně lépe než hnusný kus plastu.

- Contesty na venkovním podiu, jak vám to vyhovuje? Nevadí vám vítr, jenž může pokazit množství triků? Máte radši přirozené světlo než ne vždy ideální osvětlení v sálech?

- Nošení hudby na CD či Flash discích- neuvítali by jste spíše posílání emailem, kdy se o nic nemusíte starat? Nebo si takové velké množství lidí volí hudbu až na poslední chvíli a nestíhali by to odeslat v čas?

- Pokud jste začátečník a máte problém vůbec naskládat dostatek triků na jeden a půl minuty, zkuste raději štěstí v trick ladderu a netrapte se s freestylem.


Nejbližší soutěží je South Moravia Yo-yo Contest, já se kvůli zkouškám nemůžu zúčastnit, tak jen chci popřát všem účastníkům hodně štěstí a hlavně kupu zábavy.





3 komentáře:

  1. Mé preference ohledně podmínek kontestů jsou asi dost zobecnitelné. Otevřená stage venku je dost nepraktická kvůli Tebou zmíněnému větru, který hravě pokazí kombo a někdy se i dost přičiní o zamotání yoya. Na druhou stranu není nad denní světlo. Když ti do obličeje svítí světla, abys byl vhodně nasvícen pro publikum a porotu, tak to na jistotě tricků, na které sotva vidíš, nepřidá. Proto bych jako nejlepší volil kompromis á la SLYZ 2011, kde byl k dispozici polootevřený sál a celé závody se stačily za denního světla. Nicméně ne vždy to tak jde, tak buďme rádi za každou uspořádanou akci! Co se týče hudby je samozřejmě nejjednodušší cesta mailová, ale pokud lze hudbu přinést na flashce, nevidím v tom jediný problém. Zde mi vyhovovalo i přetažení hudby do pc, protože málokdo se po vystoupení zabývá tím, aby si vyzvedl ještě flash disk.
    Ondra Horák

    OdpovědětVymazat
  2. K tý hudbě spousta lidí se rozhodovalo jít soutěžit na poslední chvíli proto neměli vybranou hudbu. Ale jinak souhlasim s tím že by mohla bejt originálnější. Jarda Janda

    OdpovědětVymazat
  3. S tvými názory více méně souhlasím a moc se mi líbí, že vznikl blog na rencenze o proběhlých contestech a obecně o světě yoyování. Co se týče yoyování pod širým nebem, tak mi (i přes často nepříznivě povětrnostní podmínky) vyhovuje více než potemnělý, přecpaný sál, zvlášť, když je venku tak pěkně ;) A s tou hudbou bych dala obě možnosti (i když mně by spíš vyhovovalo posílat songy mailem a mít vystaráno :D ). A na závěr bych se chtěla zeptat na jednu nejasnost, která mi utekla - Obal na mobil a yoyo? Co to s tím má společného? :D Na contestu jsem byla, ale tohle jsem nepochopila, takže jestli bys to mohl vysvětlit ;) ....
    Jinak díky za pěkné počtení ;)
    Verča Dlesková

    OdpovědětVymazat